Težko se je spopasti z prekomerno telesno težo, če cel dan presediš v pisarni. Ne da nisem športni tip, a po celodnevnem pisarniškem delu se je težko prepričat še v športno aktivnost.

Zato sem se odločil za mojo mladostno ljubezen kajak. A kmalu sem naletel na prvi problem. Težko je dobiti čoln, ki bi bil primeren mojim kilogramom. Večina čolnov je narejenih za osebe pod 100 kilogrami. Čolni za divjo vodo večjega volumna sicer obstajajo a so namensko tekmovalni čolni, ki za rekreacijo pač niso primerni. Zato sem bil neizmirno vesel čolna, ki mi ga je ponudil Roto iz Murske Sobote in ki naj bi bil prilagojen težjim osebam. Moja neučakanost je bila velika, tako velika, da sem izprosil prototip, težak kak stot, a dovolj, da sem znova odkril staro ljubezen do veslanja.

Konec lanskega leta, pa sem vendarle dočakal pravi kajak čoln iz polietilena, ki je ravnokar prišel s proizvodnega traku podjetja Roto. Čoln prijetne rumene barve, s spodobno težo in krasno opremo, ki je prav vabila na preizkus. In ta se je verjeli ali ne zgodila nekaj dni nazaj. Nisem se oziral na mraz, resnici na ljubo pa nisem pričakoval, da voda v jezeru pozimi lahko zmrzne. A se je zgodilo ravno to, kar sem mislil, da je glede na globalno segrevanje, pri nas stvar preteklosti. Tako sem prvič v življenju veslal po zaledenelem jezeru, ki je imelo ravno toliko ledu, da se je pod čolnom in veslom lomil ter s tem omogočal veslanje.

Izkušnja je bila prijetna in nepozabna. Sedež je udoben in toplotno dobro izoliran. Čoln je stabilen in omogoča tudi večje napake veslača. Oblika in izgled pa tista prava, ki dajeta človeku veselje do veslanja. Čoln odlično drsi po vodi in odlično lomi led pod seboj, kar verjamem, da bo le malokdo preizkusil a vseeno lahko povem, da mraza sploh ni bilo čutiti. Le malo v prste na rokah, ko sem segal v vodo po razbite kose ledu.

Lahko rečem, da me je čoln navdušil in od sedaj naprej mo do nekajkrat tedensko redno spremljal pri mojem razgibavanju.

Hvala Roto

Recommended Posts