Roto se je prejšnji konec tedna v Tacnu udeležil svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah 2019, ki ga organizira ICF.

Slovenski proizvajalec kajakov in kanujev Roto podpira številne profesionalne in rekreativne aktivnosti povezane s kajakom in kanujem. Je osrednji sponzor Slovenske kajakaške zveze in pokrovitelj svetovnega prvaka v kanuju Benjamina Savška.

Benjamin Savšek

V nedeljo, 30. junija 2019, je ICF organiziral tudi tekmovanje za moške in ženske v “KROS” kajaku, kjer so na reki Savi najboljši kajakaši na svetu tekmovali s polietilenskimi kajaki, kot naprimer kajak Orgasmo RotoAttivo.

Ekstremni slalom na divjih vodah je precej nova disciplina, v kateri po štirje tekmovalci oziroma tekmovalke štartajo istočasno, nato pa morajo prevoziti progo, označeno z napihljivimi vrati in na za to označenem delu tudi opraviti eskimski obrat. V izločilnih bojih smo imeli tri predstavnike. Kajakašica Ajda Novak se je uspešno prebila do finala, kjer sta bili na progi od nje spretnejši le Nizozemka Martina Wegman in Nemka Caroline Trompeter.

Kros kajak

Dva slovenska predstavnika v moški konkurenci Matic Terčelj in Simon Oven pa sta obstala v predzadnji fazi tekmovanja, v polfinalu. Matic Terčelj je v končni razvrstitvi zasedel peto mesto, Simon Oven pa je bil osmi. Zmagal je Kanadčan Ben Hayward, drugi je bil Brazilec Pedro Goncalves, tretji pa Italijan Christian de Dionigi (več na www.slalomtacen.com).

Zmagovalca v obeh kategorijah, Martina Wegman iz Nizozemske in Ben Hayward iz Kanade, sta poleg kolajn dobila tudi bogato nagrado: cross over kajak Verve Roto Attivo v lima barvi s skegom. Takoimenovani “cross kajak” naj bi leta 2024 postal olimpijska disciplina, zato ICF na vseh svetovnih prvenstvih organizira tudi tekmo v tej disciplini za promocijo kajakov med rekreativnimi veslači.

Start kajakistov

Martina Wegman

Podelitev moški

Podelitev ženske

Recommended Posts